HOME > Nieuws > Eerste 3D-printfabriek in Nederland komt in gebouw Gerard op Strijp-S

26 september 2013

Eerste 3D-printfabriek in Nederland komt in gebouw Gerard op Strijp-S

De eerste 3D-printfabriek in Nederland opent op 24 oktober zijn deuren. Deze 3D-printfabriek wordt door Trudo gehuisvest op de begane grond van gebouw Gerard op Strijp-S.

In de proeffabriek komen twee grote 3D-printers te staan, die metalen onderdelen voor machines gaan printen. "3D-printen staat enorm in de belangstelling. In andere landen vindt het plaats achter gesloten deuren. Wij willen de hotspot worden voor het industrieel printen", aldus een van de initiatiefnemers Daan Kersten van Additive Industries.

Ambitie
De ambitie van het zogenoemde AddLab is om ervaring op te bouwen met metaalprinten voor high tech toepassingen. Het doel is om de ideale industriële printer te ontwikkelen. "Het moet een aanvulling worden op het draaien en frezen van nu. We willen kennis delen in ons open lab", aldus Kersten.

Buitenland
Het initiatief komt van acht bedrijven die zijn aangesloten bij Brainport Industries en die samen 1,8 miljoen euro investeren. Onder meer toeleveranciers van chipmachinemaker ASML en Philips Healthcare laten er straks machineonderdelen maken. Op dit moment gebeurt dat al wel in het buitenland, maar de bedrijven willen het liever zelf onder de knie krijgen.